Maci Bolt » Extra Mackó » On-line macis játékok » Micimackó MahJong

Mahjong: Micimackó MahJong

A Micimackó MahJong online internetes játékot a klasszikus
MahJong Solitaire Táblajáték szabályai »
szerint kell játszani.

A MahJong Solitaire Táblajáték szabályai

Mahjong
A MahJong egy ősi kinai játék, amely különböző neveken - Majong, Ma Jong, Mah Jong, Mah Jongg, Ma Diao, Ma Cheuk, Mah Cheuck, Baak Ling, vagy Pung Chow - ismert. Az eredeti játék egy négy fő által játszott, jellegében a römi kártyajátékra emlékeztető szerencsejáték volt, a játékhoz használt dominók szimbólikája azt mutatja, hogy azokat jósláshoz is használták.
MahJong Solitaire Táblajáték
A MahJong Solitaire Táblajáték egy passziánsz szerű párosító logikai játék, amely igen népszerű az egész világon. A Micimackó MahJong is ezen logikai játéknak egy (Micimackós) változata.

Mit is jelent a játék neve? A MahJong az angol változata a a sanghaji dialektusban kiejtett ma-chong szónak. Ennek a szónak veréb a jelentése. Mi lehet ennek az oka? Egyesek szerint az utolsó dominók a többiek fogságában vannak, úgy mint ahogyan a verébcsapat közrefogja társait, mások szerint, az egymáshoz ütköző dominók adnak olyan hangot, mint amilyen a verebeké. Még ma is él az a nézet, hogy a MahJong a Ma-Tiao kifejezés hibás kiejtéséből származik.

Ezt a táblajátékot tévesen hívjuk Mahjong-nak. Ez a párosítósdi már korunk számítógépes játéka, amely az ősi játék rekvizitjeit használja. Az első számítógépes solitaire mahjong játékot Brodie Lockard készítette 1981-ben a PLATO típusú számítógépre, amely Mah-Jongg néven lett közismert. Az eredeti táblaelrendezés neve Teknősbéka volt. Vagyis a játék negyedszázados múltra tekint vissza. (Azt nehéz elképzelni, hogy a számítógép nélküli „ősi Kínában” valaki-valakinek lerakosgatott volna 144 db követ: „No, kezd el párosítgatni!”) (Solitaire Mahjong - History)

A MahJong Solitaire Táblajátékot egy játékos játssza, az előkészített MahJong dominókból felállított torony által képzett játéktéren. Kezdetben a Mahjong dominók egy meghatározott toronyalakzatba vannak rendezve. A Mahjong Solitaire Táblajátéknál számos egybefüggő, vagy különálló részekből álló alakzat ismert, amely teljesen, vagy részben felhasználja a 144 darabos készletből a Mahjong dominókat. Esetünkben csak egy összefüggő, torony alakzat áll rendelkezésre, amelyben mind a 144 dominó megtalálható. Esetünkben a dominók eltávolítására 15 perc áll rendelkezésünkre.

A Micimackó Mahjong dominói

A Micimackó MahJong dominói 4 csoportba oszhatók. A Micimackó MahJong dominói a Micimackó történethez kapcsolódó figurákkal díszítettek, csoportosításuk eltér a klasszikus MahJong szimbolikától.

A Micimackó Mahjong játék célja

A Micimackó MahJong játék célja, hogy minden dominót eltávolítsunk a játékmezőről. Kezdetben a MahJong dominók egy meghatározott torony alakzatba vannak halmozva. Esetükben ezt alakzatot Micimackó előállítja nekünk. Micimackó mindaddig módosítja az alakzaton belül a dominók elhelyezkedését, amíg a játékot a nyomógomb megnyomásával el nem kezdjük. Ekkor indul az időmérő óra.

A Micimackó Mahjong játék menete

A játék folyamán a játékosnak mindaddig el kell távolítani kettő - a Mahjong Solitaire Táblajáték szabályai szerint párt képző - dominót, amíg a lehetséges párok el nem fogynak. Csak olyan dominó képezhet párt, amelynek vagy a bal vagy a jobb oldala szabad, és nem takarja másik dominó. Vagyis eltávolíthatjuk azon két dominót, amelyek szabadak és a játék szabályai szerint párt képeznek.

Micimackó Mahjong - lehetséges párok

A fenti játéktér részleten két lehetséges pár található: az egyik pár a piros körben levő két Micimackó dominó, a másik a két kék körben álló Róbert Gida dominó).

Esetünkben a kiválasztott dominóra az egérrel rá kell kattintani, és ha az szabad a számítógép egy sárga kerettel jelőli meg azt, mindaddig, amíg a lehetséges párjára nem kattintunk rá az egérrel. Ha valóban párt választottunk ki, azt a gép azonnal el is távolítja.

Micimackó Mahjong - a dominók párosítása

A fenti játéktér részleten a legfelső Micimackó dominó kiválasztásra került (sárga keret).
Ha most a jobb oldali Micimackó dominóra rákattintunk a gép eltávolítja a párt.

Ez természetesen nem is olyan könnyű, mint ahogyan az elsőre hangzik. A játékos könnyen a játék feladására kényszerül, ha nem talál több párt, mert nem veszi azt észre, vagy a többi - nem pároztatható - dominó blokkolja a lehetséges párokat. A játék során óvatosan kell eljárni, mielőtt bármely párt eltávolítunk a játékmezőről. Nem csak a megtalált párt kell figyelembe venni, hanem az egész játékmezőt, ahol az adott dominónak más párjai is lehetnek. Ha nem vesszük ezeket is figyelembe, akkor a visszamaradó párt blokkolhatjuk. Különösen oda kell figyelni azokra a párokra, amelyek a dominók összekeverése során egymás mellé kerülnek.

Vagyis a Micimackó MahJong nem szerencsejáték, hanem stratégiai.

A Micimackó Mahjong játék vége

Micimackó MahjongMicimackó MahJong